Türkiye’nin Akıllı Teknolojiler Merkezi’ne sahip tek üniversitesi olan Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi yoğun AR-GE odaklı mühendislik eğitimi ile ilklere imza atmaya devam ediyor. Akıllı Teknolojiler Merkezi (AKİTEK) Proje Yöneticisi Dr. Öğr. Üyesi Barış Samim Nesimioğlu, AKİTEK ile ilk başta Konya ekonomisine ve istihdamına, akabinde ülke ekonomisine önemli bir katkı sunduğunu belirtiyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgilere göre Türkiye’nin ihracatı, Ocak-Haziran 2022’de geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20 artarak 126 milyar dolara yaklaştı.15 il ise 1 milyar dolar sınırını aştı. Bu illerden biri olan Konya’nın haziranda ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,19 artarak 279 milyon 178 bin dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk 6 ayında da ihracat rakamı 1 milyar 609 milyon dolar oldu. Konya’nın ihracatında önemli bir rol üstlenen Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi AKİTEK, öncelikle KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Fakültesi’nde okuyan öğrencilere uygulamalı eğitim fırsatı sunuyor. Dr. Öğr. Üyesi Barış Samim Nesimioğlu, “Projemiz kapsamında hali hazırda sanayide çalışan beyaz ve mavi yakalı personelin akıllı teknolojiler hususunda daha bilgili hale gelmesi, önceliklerimiz arasında yer almaktadır. Mevcutta tarım makinaları üreticilerimizde çalışan mühendislerimize çok sayıda eğitim vermek çözüm kurgularımız arasındadır. Diğer yandan KTO Karatay Üniversitesi’nde AR-GE proje kültürünü bilen, akıllı tarım makinaları sektöründe çalışıp direkt çıktı verebilecek yetenekli öğrenciler yetiştirerek fark yaratacağız. Bilhassa lisansüstü eğitim alan öğrencilerimizin tezlerini burada kurgulayacağımız projelere mümkün mertebe entegre etmeyi planlıyoruz. Lisans son sınıf öğrencilerimizi de bu merkezle özdeşleşmiş projelerde çalıştırarak, sektöre hedef odaklı ve akıllı tarım makinalarının geliştirildiği AR-GE projelerinde deneyimi olan insan kaynağı yetiştirmeye gayret edeceğiz. Nitelikli personel istihdamından tutun birlikte yapacağımız pilot projeler ile Konya’nın dünyadaki trendlere uygun akıllı teknolojilerle donatılmış tarım makinaları üretebilme yeteneğini artırmaya katkıda bulunacağız.” ifadelerinde bulundu.
Örnek teşkil ediyor
AKİTEK, akıllı tarıma olanak verecek olan akıllı tarım makinelerinin bölge sanayisi ile iş birliği içerisinde geliştirilmesine yönelik projeler geliştirilecek. Böylece hem orta vadede tarım makineleri üreticileri dünya pazarında daha rekabetçi hale getirilecek hem de uzun vadede bu makinelerin ülkemizde yaygınlaşması ve etkin kullanımı, tarımdaki performansımızı da daha yukarılara çekecek. Üniversite-sanayi iş birliği için örnek teşkil edecek bu çalışma kapsamında yer alan 3 boyutlu metal-polimer yazıcıların, 3 boyutlu yüksek çözünürlüklü tarayıcının, elektronik baskı devre işleme-dizgi cihazlarının, ileri derecede hassas ölçüm cihazlarının ve elektromanyetik yankısız oda (anechoic chamber)nın bir arada olduğu Türkiye’deki tek merkez de! “Türkiye’de, saydığımız yetenekleri teker teker icra eden az sayıda kıymetli merkez bulunmasına rağmen, bir AR-GE projesinde ihtiyaçlar dahilinde bütüncül olarak tüm bu prototipleme, test ve doğrulama hizmetlerini bir arada sunan başka merkez yok. Dolayısıyla KTO Karatay Üniversitesi olarak Akıllı Teknolojiler Merkezi’nde öncelikle Konya Bölgesine daha sonra ise tüm Türkiye’ye birden çok bileşenin bir arada bulunduğu etkileşimli bir merkez vadediyoruz. Amacımız, ulusal çapta bilinen ve Türkiye’de belli birtakım işler başararak mantalitesini oturtmuş, AR-GE denince akla gelen merkezlerden birisi olmak. Daha uzun vadede ise odağı çerçevesinde uluslararası projeler yürüterek Türkiye dışında da akla gelen öncü bir merkez olmayı hedefliyoruz” diyen Nesimioğlu, KTO Karatay Üniversitesi’nin Türkiye için örnek bir merkez sunduğunu da sözlerine ekledi.