“Ali İsmail 2011 yılında, henüz 17 yaşındayken, defterine “Bu yazıları yazma amacım, sadece kendi kafamda toparlayıp, bu ekibi, gerçekten toplum için çalışan gençleri, bir yerlere vardırmak, ekibi resmiyete dökmek ve tanınmak istememdi.” yazıyor.
ALİKEV, daha önyargısız, daha çatışmasız, daha eşitlikçi, özgür ve adil bir dünya için gençlerle çalışır ve düşlerini gerçekleştirmek isteyen gençlerin hayata geçireceği projeler için atölye ve finansman desteği sağlar.”
Türkiye Cumhuriyeti’nin bir asra yaklaşan tarihi boyunca, en büyük ve en değerli kaynağı her zaman genç nüfusu ve bu nüfusa duyduğu güven oldu. Tıpkı kocaman ve güçlü bir aile, dalları filizlenmekten asla yılmayan bir çınar gibi her yeni, taze dalda, özgüveni daha da güçlendi, arttı.
Bu hafta ALİKEV (Ali İsmail Korkmaz Vakfı) programlar sorumluları Şeyma Keskin ve Fırat Köse ile bir gencin hayalinin, nasıl koca bir ülke gençliğinin hayallerini gerçekleştirme yolunda umut ışığı olduğunu ve yarının koca çınarlarını konuştuk. ALİKEV’ in çalışmalarını onlardan öğrendik.
Tüm “ama, fakat” lardan azade ‘Umut her zaman var!’ demek için daha çok sebebimiz olduğunu gördük.
Bizimle bu umut yolculuğuna çıkmak isteyen herkese keyifli okumalar dileriz..
1.Vakfın kuruluş hikayesini Türkiye yakın tarihine hakim herkes çok iyi biliyor eminiz. Yine de kısaca Ali İsmail Korkmaz’ın adına bir sivil toplum çalışması yürütmek, sevgiden böylesine bir inisiyatifin doğması fikri nasıl doğdu? Hangi amaç ile ilk adım atıldı?
Ali İsmail 2011 yılında, henüz 17 yaşındayken, “Toplum İçin Gençlik” isimli bir hareket başlatıyor ve arkadaşlarını da örgütleyerek bu kapsamda birçok gönüllülük faaliyeti gerçekleştiriyor. Defterine “Bu yazıları yazma amacım, sadece kendi kafamda toparlayıp, bu ekibi, gerçekten toplum için çalışan gençleri, bir yerlere vardırmak, ekibi resmiyete dökmek ve tanınmak istememdi.” yazıyor. Ailesi de Ali İsmail’in bu hayallerini bir vasiyet olarak görüyor ve onun yarım kalan düşlerini hayata geçirmek için 2014 yılında Ali İsmail Korkmaz Vakfı’nı kuruyor.
Bugün ise farklı illerdeki gençler, vakıf çatısı altında yürütülen Düş Elçileri programı ile Ali İsmail’in lise yıllarında yapmış olduğu faaliyetlerin benzerlerini hayata geçirirken, sivil toplum ile tanışıyor, akranlarıyla örgütleniyor ve gönüllülük faaliyetleri yürütüyor.
2.En yakın zamanda iletişim çalışmalarını yaptığınız faaliyetiniz ile söze başlayalım isteriz. ‘Genç Sanatçı Fonu’ nedir? Hangi tarihe kadar, kimler, nasıl başvurabilir?
Genç Sanatçı Fonu, 18-30 yaş aralığında sanatsal üretim süreçlerinde finansal desteğe ihtiyaç duyan gençler için yürüttüğümüz bir fon programı. Program kapsamında yararlanıcılarla sadece fon ilişkisi yürütmüyor üretim süreçlerini desteklemek için kapasite güçlendirme bağlamında çeşitli atölye, toplantı ve buluşmalar gerçekleştiriyoruz. Aynı dönemde fondan yararlanan gençlerin vakıf ve birbirleri ile iletişim kurarak, dayanışma içinde olmasını önemsiyor, bunun için alanlar yaratmaya çalışıyoruz.
Program sonunda ise eserleri sanatseverler ile buluşturmak amacıyla sergi etkinliğinde vakfın tüm paydaşlarıyla bir araya geliyoruz.
Ayrıca bu yıl hayata geçirdiğimiz gsf.alikev.org ile GSF için dijital bir arşiv ve sanal sergi ile programdan yararlanan gençlerin görünürlüğünü arttırmayı ve çıktıları açık kaynak olarak paylaşmayı hedefliyoruz.
3.Genç neslin, öğrencilerin hayalleri geniş ama finansman sorunları ne yazık ki gittikçe yayılıyor. Burslarınız kapsamında bu alanda çalışmalarınız nelerdir?
Maalesef yaşanan ekonomik sorunlar gençlerin de hayatlarını etkiliyor. Gençler, barınma sorunu başta olmak üzere sağlıklı gıdaya ulaşmak, eğitim masraflarını karşılamak için ek işlerde çalışmak zorunda kalıyor ya da eğitimlerine ara vermek zorunda kalıyor.
Kurum olarak, elimizden geldiği kadarıyla bu yaşanan sorunlar karşısında gençlerin daha az etkilenmeleri için lise ve üniversite öğrencilerinin eğitim hayatlarına destek olmaya çalışıyoruz. Her sene 250 öğrenciye burs desteği sağlıyoruz. Bugüne kadar ise kurum olarak, 450 farklı öğrenciye burs desteği sağladık.
4.‘Umutlu Kitaplar’ projeniz ile bugüne kadar kaç okul ya da ne kadar alanda etkiniz oldu? Bu projeniz devam edecek midir? Nasıl katılırız?
İlk olarak vakfın kuruluş aşamasında vakıf binamızdaki kütüphaneyi oluşturabilmek adına kitap bağışları toplamaya başladık. Topladığımız kitaplarla vakıf binamızda yaklaşık 10.000 kitaplı halk kütüphanesini kurduk. Halk kütüphanemiz tamamlandıktan sonra kitap bağışları toplamaya devam ettik ve Hatay ili yerelinde kitap ihtiyacı olan mahalle ve okul kütüphanelerine kitap desteği veriyorduk. Bu desteği daha da büyütebilmek adına 2018 yılında çıkarttığımız Umut ajandası aracılığıyla ‘’Umutlu Kitaplar’’ projesini hayata geçirdik. Her bir ajandadan çıkan özel tasarım kartpostallar ile bağışçılar, kitabı olmayan bir çocuğa iletmek istedikleri mesajı yazarak vakfımıza gönderdikleri kitap bağışı ile ihtiyaç sahibi kütüphanelere ve okumaya hevesli çocuklara destek oldular.
2018 yılında ‘’Umutlu Kitaplar’’ projesi ile Düş Elçileri programı kapsamında yapılan ‘’Gökyüzü Hala Mavi’’ projesinden gelen kitapları birleştirip o yıl iki yerel kütüphaneye, yerel bir derneğin çocuk kütüphanesine ve yerel bir ortaokulun kütüphanesine destek olarak dağıtımını gerçekleştirdik.
Önceliğimizi Düş Elçileri, Genç Sanatçı Fonu ve Ali İsmail Korkmaz Burs programlarına ağırlık verdiğimiz için bu projeye ara verdik. İlerleyen dönemlerde insan kaynağımızın artmasıyla birlikte kaldığımız yerden devam edebiliriz.
5. Farklı alanlarda yürüttüğünüz diğer faaliyetler de sizden öğrenmek isteriz.
Yürüttüğümüz temel programlardan biri olan Düş Elçileri Gönüllülük Programı’nda ise gençler kendi potansiyellerini ve yeteneklerini keşfetmek ve sosyal fayda üreten projelerini hayata geçirmek için atölyelere katılmaktadır. ALİKEV, daha önyargısız, daha çatışmasız, daha eşitlikçi, özgür ve adil bir dünya için gençlerle çalışır ve düşlerini gerçekleştirmek isteyen gençlerin hayata geçireceği projeler için atölye ve finansman desteği sağlar. Düş Elçileri Programı temel atölyelerle gönüllülük, sivil toplum ve ALİKEV ile tanışan gençler daha sonra ilgi duydukları ya da faaliyet yürütmek istedikleri alanlara göre çeşitli hak alanlarında hazırlanan (insan hakları, gençlik hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, kent hakkı, vb. gibi) atölye modüllerine dahil olur.
Program kapsamında Hatay, Eskişehir, İstanbul, İzmir ve Mersin’de yaşayan 18-30 yaş arası gençler, yereldeki ihtiyaç ve sorunlarını tespit ederek dönem boyunca proje / etkinlik ve faaliyetler geliştirir. Yerelde var olan karar alma mekanizmalarına (gençlik meclisleri, gençlik merkezleri, gençlik hareketleri vb. ) dahil olmak isteyen gençler ihtiyaçları doğrultusunda desteklenir.
Ayrıca Düş Elçisi gençler, ALİKEV’ in diğer programlarıyla da ilişkilenebilir ve faaliyetlerine dahil olabilir. Düş Elçileri’ nin kendi potansiyellerini ve yeteneklerini keşfetmeleri amacıyla deneyimsel öğrenme ile tanışmaları sağlanır.
Ali İsmail Korkmaz’ın doğum günü ve ölüm yıldönümlerinde anma faaliyetleri yürütüyoruz. Doğum günü haftasında, Hatay’da, Hatay Barış Koşusu’ nu Hatay Büyükşehir Belediyesi, Defne Belediyesi ve Antakya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile düzenliyoruz. Türkiye’nin her yerinden gelen koşucular ile birlikte Ali İsmail’i Antakya’nın tarihi sokaklarında koşarak anıyoruz. Aynı zamanda bu dönemlerde ücretsiz olarak anma konserleri de düzenliyoruz. Hatay halkı ile birlikte Ali İsmail’ i şarkılara anıyoruz.
Sen De Gel Derneği ile birlikte Gambiya’nın Sare Jiburu Köyü’nde kardeş köy projesini gerçekleştiriyoruz. Bu proje kapsamında bugüne kadar; köyün temiz içme suyuna kavuşması için su kuyusu, kadınların da üretime eşit olarak katılabilmesi adına kadın bahçesi, üretilen ürünlerin öğütülmesi için de değirmen projelerini gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde ise köyde bulunan hanelere güneş enerjisi ile elektrik enerjisine ulaşmaları sağlayacak bir projeye destek olacağız.
6.Bu çalışmaların hepsi kesintisiz bir finansman desteği gerektirir elbette. Başta maraton koşuları, ALİKEV’ in kaynak geliştirme çalışmalar nelerdir? Nasıl destek olabilir?
ALİKEV olarak bireysel bağışlar, yardımseverlik koşuları, fon/hibe başvuruları ve Düşlerinde Özgür Dünya isimli iktisadi işletmemiz ile vakfa kaynak yaratma konularında çalışmalarımızı yürütüyoruz.
Yukarıda saydığımız faaliyetlerin hepsi bizim için önemli ama bireysel bağışçılarımızın, kurulduğumuz günden bu yana bizi yalnız bırakmaması ve kesintisiz bir şekilde destekliyor olmaları bizim için çok önemli. Bu süreklilik arz eden destek aynı zamanda yürüttüğümüz faaliyetlerin de bir karşılığı olduğunu gösteriyor.
Aynı zamanda ALİKEV olarak, yardımseverlik koşularında da yer alıyoruz. Bu koşuların en bilineni olan İstanbul Maratonu’nu sadece bir kaynak yaratma faaliyeti olarak görmüyoruz. Maraton süreci, bizim için, başlangıçtan beri gönüllülerimiz ve destekçilerimiz ile bir araya geldiğimiz, yakın çalışma fırsatı yakaladığımız bir etkinlik oldu. Şimdiye kadar bu süreci, bizden desteğini esirgemeyen gönüllerimiz ile birlikte ördük. Bu yüzden, bu sene gerçekleşen maratonda bağış kampanyası açamasak bile Emel Anne ve maraton sürecinde her zaman destek olan gönüllülerimiz ile birlikte yine köprüyü beraber geçtik.
7.Gönüllüler ile çalışıyor musunuz? Kaç gönüllü ile hangi alanlarda gönüllü desteğine ihtiyacınız var?
Evet. ALİKEV kurulduğu günden beri faaliyetlerini gönüllü desteği ile yürütüyor. Gençler ve yetişkinlerden oluşan gönüllü topluluğumuz var. Yıl boyunca gençler Düş Elçileri Programı ve anma haftalarında aktif rol alırken, yetişkin gönüllüler de aynı şekilde uzmanlık alanlarına göre vakfın ihtiyaç duyduğu alanlarda gönüllü desteklerini sunuyor. Gönüllü ihtiyacımız olduğu zaman sosyal medya hesaplarımızdan ve internet sitemizden açık çağrıya çıkıyoruz. Bize gönüllü olarak destek vermek isteyen bu kanalları takip ederek başvurularını gerçekleştirebilir.
8.Kurumsal çalışma yapınızı öğrenebilir miyiz? Ücretli çalışan olarak kaç kişisiniz?
Vakfımız faaliyetlerini 6 kişilik profesyonel çalışanları, gönüllüleri ve destekçileriyle sürdürüyor. İhtiyaçlarımız doğrultusunda çeşitli danışman ve uzmanlarla da dönemsel olarak bir araya gelerek çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
Ayrıca faaliyet yürüttüğümüz gençlik alanından örgütlerle ve başka tematik alanlardan örgütlerle işbirliği yapmayı önemsiyoruz.
Yakın zamanda Kaynak Geliştirme Sorumlusu ve İletişim Sorumlusu pozisyonları için ilana çıkmayı planlıyoruz.
9.Sivil toplum çalışmaları her zaman bir ihtiyaçtan doğar. ALİKEV ya da benzer alanda faaliyetleri olan tüm sivil toplum neferleri adına son bir sözünüz, ilaveniz var mıdır?
Biz temel haklarını kullanırken yaşam hakkı elinden alınan bir gencin mirasına ve anısına sahip çıkmak ve gençlerle birlikte, gençler ve farklı kesimler için çalışıyoruz.
Sivil alanın daraldığı ve yoğun baskılarla mücadele ettiği bir dönemdeyiz. Bir yandan da ekonomik kriz sebebiyle genç bireyler için gönüllü aktivitelere katılmak dahi lüks, maliyetli olabiliyor. Ancak tüm bunlara rağmen çözümün örgütlü mücadelemizde olduğuna inanıyoruz.