Sivil toplum faaliyetlerinin en keyifli yönlerinden birisi de insana sonsuz bir güce sahip olduğu hissini uyandıracak kadar özgürlük alanı vermesi. Size, sonuz hayallerinin sürüklediği her yere gidebilecek gücü vermesi. Hayallerin sonu yok ama zorlukları var.
Röportajımız aynı zamanda bir yol hikayesi. Anadolu’nun birbirine uzak onlarca köyünü, bu köylerdeki öğrencilerini birbirine gönülden bağlayan bir öğretmenimiz ile yollarımızın kesişmesinin hikayesi…
Melike öğretmen Türkiye’deki sivil toplum inisiyatiflerinden, sessiz kahramanlardan sadece biri elbette. Röportajımızda soyadı ya da fotoğrafı olmayacak. Sizler kendi ağzından hikayesini okuyacak, hayatına mutluluk kattığı çocukların yüzlerini göreceksiniz sadece.
Bu yüzlere her baktığınızda da Melike öğretmenden bir iz bulacaksınız mutlaka.
Gençliğe emanet edilen cumhuriyetimizin geleceğe ilişkin umutla dolacağınız bir yazı için sizleri röportajımızı okumaya davet ediyoruz.
1.Melike Hanım sizi ve sivil toplum ile tanışma hikayenizi öğrenebilir miyiz?
Hikayemizi sizlerle paylaşalım. Bir öğretmen olarak mesleğiminde vermiş olduğu kutsallığın etkisi çok büyük. 2017 yılından bu yana çeşitli girişimlerde bulunarak köy okullarına destek ve yardımda bulunmak istedik. Çocukları, Kitapların renkli dünyası ile buluşturmak isteğiyle yola çıktık. Kitapları, Çevremizden temin ettik ve sosyal medyada paylaşımlar yaparak birçok gönüllü insanlara ulaşıp kitap oyuncak ve materyal desteği aldık.
2.Köy okullarındaki eksiklikler sizde nasıl bir rahatsız olma ve çözüm yaratma arayışına dönüştü? ‘Paylaşarak Çoğalıyoruz’ nasıl başladı?
Türkiye’de yaşayan bütün çocukların aynı eşit seviyede eğitim olanaklarına sahip olabilmelerine destek amacıyla bir çözüm üretmek istedik sosyal sorumluk projelerimizi başlatarak ‘paylaştıkça çoğalıyoruz’ platformu üzerinden çocuklarımıza destek sağlamaya başladık.
3.Okulların hangi ihtiyaçları karşılanıyor? Tedarik ve okulla buluşma sürecini kısaca anlatabilir misiz?
Kitap, oyuncak, kırtasiye malzemesi, bot, ayakkabı desteği sağlayarak çocuklarımızın yüzünü güldürüyoruz. Çocuklarımızın hediyelerini depomuzda tek tek kolileyip Okullarımıza gönderiyoruz. Fırsat buldukça da hazırladığımız hediyeleri okullara götürüp çocuklarımızın sevinçlerine tanık oluyoruz.
4.Kayıtlı bir dernek statüsüne geçiş yaptınız mı? Sivil inisiyatif olarak devam ediyorsanız ileride dernekleşmek ve daha Kurumsal bir yapıya bürünmek hedefleriniz arasında mı değilse neden?
Kayıtlı bir dernek statüsüne geçiş yapmadık derneğe dönüşmek hedeflerimiz arasında elbette, ama ekonomik süreçten dolayı şu anda bu platform üzerinden devam ediyoruz.
5. Kaç yıldır sivil toplum çalışmaları devam ediyor? Bugüne kadar toplam kaç il ve kaç çocuk ya da okul ile buluştunuz?
2017 yılından bu yana çeşitli girişimlerde bulunarak sosyal sorumluluk projelerimizle köy okullarına destek ve yardımda bulunuyoruz. Bugüne kadar yüzlerce çocuğa ulaştık belki 10000 belki de daha fazlası ve Türkiye’nin 60 kadar şehrine ulaştık ve ulaşmaya devam ediyoruz.
6.Okulların ihtiyaçları size nasıl ulaşıyor? Ailelerden ya da çocuklardan bireysel talepler de geliyor mu? Dışarıdan oldukça organize olunması gereken bir yapı olarak görünüyor? Bu yapıyı nasıl yönetiyorsunuz?
Ailelerden ya da öğrencilerden talep gelmiyor, okullarımız öğretmen arkadaşlarımız bize sosyal medya üzerinden ulaşarak İletişime geçerek okul ihtiyaçlarını belirtiyor, değerlendirme aşamasına alarak öncelikle köy okullari olması baz alarak destekte bulunmaya çalışıyoruz.
7.Instagram hesabınızda öncelikli bilgilerden bir tanesi ‚Paylaşarak Çoğalıyoruz’a gönüllü olunmasına ilişkin bir yönlendirme. Hangi alanlarda ve nasıl bir gönüllü profiline ihtiyacınız var? Gönüllülük sürecini de öğrenebilir miyiz?
Gönüllü arkadaşlarımızın gerçekten bu işi severek yaptığından eminiz. farklı branşlardaki arkadaşlarımızı da tercih ediyoruz, gönüllülerimiz ne zaman müsaitse o zaman gönüllü olarak faaliyetlerimizi katılıyorlar.
8.Sadece ayni yardımlar mı ulaşıyor? Nakdi yardımlar hangi şekillerde geliyor?
Türkiye’de özellikle mahalle kültürünün yaşadığı bölgelerde zaten yakın çevredeki ihtiyaç sahiplerine yardım etme kültürü hala var olan bir sistem. Siz daha geniş kapsamlı çalışmalar için örgütlü bir şekilde kaynak sağlamaya çalışırken zorluklarla karşılaşıyor musunuz?
Nakdi yardımlar da geliyor elbette sosyal medyadan ulaşan hayırseverler oluyor, çevreden vesile olan hayırsever insanlar aracılığıyla da bize ulaşanlar oluyor, temin ettiklerimizi fiş dekont, kaşe, kişisel bilgiler (ad soyad imza) vs. bunların gönderimini sağlıyoruz şeffaf olma bu konuda çok önemli, gelir gider gibi yapılan her şeyi paylaşarak güven sağlıyoruz. Mahalle kültürüne destek sağlamadığımız için projelerimiz okul öğrenci bazlı olduğu için süreç bu şekilde ilerliyor.