“Bugün, yıllardır verilen bu mücadele neticesinde, 23 farklı şehirde “yerel” olarak adlandırdığımız il yapılanmaları mevcuttur. 5000 üzerinde gönüllümüz ile bu yolda emin adımlarla ilerlemekteyiz. Bunlara ek olarak SİYAMDER, Türkiye’de Birleşmiş Milletler ECOSOC Danışmanlık Statü’süne sahip olan ilk gençlik derneği olarak uluslararası başarıya da imza atmıştır.“
Genç nesil sivil toplumda daha önce görmediğimiz kadar aktif ve farklı alanlarda hem sivil toplum çalışmalarında hem de sivil girişimcilikte yeniliklere daha açık, daha etkili.
“SİYAMDER, katılımcılarının yaş aralığı ile kendi ekosisteminde kendi çözümlerini yaratma, desteğini oluşturma konusunda hangi çalışmalarda yer alıyor, yarının kanaat önderlerine nasıl dönüşüyor” cevaplarını yönetim kurumları üyesi Furkan Yurdakul ile görüştük. Sivil yaşam adına 29 yaş altı sivil toplum gönüllüleri neler yapıyor, röportajımızda..
1.Sivil Yaşam Derneği, yönetim kadrosu ile 29 yaş ve altı bir ekibe sahip. Kuruluş hikayesi ile birlikte gençlere yönelik, gençler ile çalışmalar yürütmenin nasıl başladığını öğrenebilir miyiz?
Sivil Yaşam Derneği(SİYAMDER), 2013 yılında Bursa’da farklı ulusal ve uluslararası platformlarda görev almış gençlerin bir araya gelerek oluşturduğu ülkemizdeki önemli gençlik derneklerindendir.
Kuruluş aşamasında birçok etkenin olduğunu söylemek mümkün, bahsettiğim gibi farklı sivil toplum örgütlerinde yer almış gençlerin görev yaptıkları süre içerisinde gözlemleri ve bu gözlemler sonucunda aramaya koyuldukları çözümler arasından en belirgin olan fikir dernek kurmaktır. Bursa’da Tıp Fakültesinde öğrenci olan Enes Efendioğlu ve farklı bölümlerdeki arkadaşlarının öncülüğünde Türkiye’deki derneklerde, gençlere yönelik, gençlerle beraber çalışan ve görev kadrosunda da genç diye nitelendirebileceğimiz yaş grubuna sahip bir yapı görememeleri aynı zamanda Türk gençliğinin her alanda fırsat eşitliğini ortaya koymak amacıyla ‘Sivil Yaşam Derneği’ni’ kurmuşlardır. Derneğimiz: “Tamamıyla gençler tarafından yönetilen ve yurdumuzun gençlerinin uluslararası alandaki akranları ile eşit potansiyele sahip olması için çalışan bir kurum olarak; milli ve manevi değerlere saygılı, şeffaf, siyasi olmayan, kanıta ve pratiğe dayalı metotlarla ülkemizde 16-29 yaş aralığındaki gençlerin daha aktif, dinamik ve nitelikli bireyler haline gelerek kendilerini ulusal ve uluslararası mecralarda daha etkin temsil edebilmelerini ve kendilerini geleceğe daha yetkin bir şekilde hazırlamalarını sağlamak” misyonu ile hareket etmeyi şiar edinmiştir. Bu doğrultuda kurulduğu andan itibaren Türkiye’nin gençlerini uluslararası düzlemde lider rolünde temsil eden en yetkin sivil hareket konumuna gelmek vizyonuna yönelik çalışmalar yürütülmüştür. Bu kerteden sonra buldukları çözümü, vizyon ve misyonuna uygun bir şekilde, derneğin yapısını ülkenin her köşesinde anlatmak ve mümkün olduğu ölçüde faaliyete geçirmek maksadıyla farklı platformlarda çağrılara çıkılarak bölgesel ve ulusal toplantılar gerçekleştirilerek daha geniş kitlelere ulaşılmıştır.
Bugün yıllardır verilen bu mücadele neticesinde, 23 farklı şehirde “yerel” olarak adlandırdığımız il yapılanmaları mevcuttur. 5000 üzerinde gönüllümüz ile bu yolda emin adımlarla ilerlemekteyiz. Bunlara ek olarak SİYAMDER, Türkiye’de Birleşmiş Milletler ECOSOC Danışmanlık Statü’süne sahip olan ilk gençlik derneği olarak uluslararası başarıya da imza atmıştır.
2.Furkan Yurdakul Siyamder’e ne zaman başladı? Belli bir yaş aralığında olmadığınız taktirde SİYAMDER çalışmalarına katılımın nasıl devam eder?
Hayatım boyunca insanlarla iç içe olmayı onlara yardımcı olmayı, kendime bir şeyler katmayı severim. Buna yönelik birçok yapının içinde oldum. Üniversite dönemine geldiğimde, okul topluluklarını araştırırken 2016 yılında Sivil Yaşam Derneği ile tanıştım. Derneğin vizyonu, misyonu, çalışma yöntemi ve alanları bende aradığım şeyi bulduğum hissiyatı oluşturdu. Bu evreden sonra yerel yapılanmada farklı görevler alarak birçok çalışmanın içinde bulundum, bulunmaya da devam ediyorum. Geçen yıllar içinde kendime kattığım birçok şeyin yanında dernekteki konumum da bugün bulunduğum yönetim kurulu oldu.
Yaşım şu anda 25, ben de aidiyeti yüksek her dernek gönüllüsü gibi 29 yaşını geçince ne yapacağım diye aklımdan geçirdim, “dernek hayatım bitecek mi?” diye düşündüm. Tabii daha sonra aidiyeti yüksek, aile ortamı oluşmuş hiçbir yapının bozulmayacağı gibi derneğimizde de böyle bir durumun olmadığını gördüm. Yaşı 29’ü geçmiş gönüllülerimiz derneğimizin, “Alumni” diye nitelendirdiğimiz mezunlar grubuna alınarak bağları sıkı bir şekilde korunmaktadır. Artık onlar Sivil Yaşam Derneği’nin sözlü hafızaları olarak desteklerine devam eden bir halde iş ve özel hayatlarına devam etmektedirler. Faaliyetlerimize katılabilir, gerekli noktada fikirlerine başvurulabilir, onlardan istifade edilebilecek her türlü çalışma yürütülebilmektedir.
3.2013 yılı başlangıç olarak Kabul ediyoruz ama GençTur ile organik bir bağ var mı? Ortak çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
GençTur ile Sivil Yaşam Derneği arasında bazı benzer yönler görülse de aslında birbirinden farklı ilerleyiş metotları olan, çalışma prensipleri de farklı olan iki yapıdır. Bu sebepten aramızda bir bağ bulunmamaktadır. Ama bu bundan sonrası için ortak hedefler doğrultusunda çalışmayacağımız anlamına gelmez. Gençliğin olduğu her platformda olmaya özen göstermekteyiz.
4.‘Şehirden Çıktım Köye Projesi‘ ile yılda kaç farklı çalışma grubu kuruluyor? Öğrenciler, gençler hangi koşullar ile katılabiliyor? Okullar nasıl seçiliyor?
“Şehirden Çıktım Köye“ programı derneğimizin 7 farklı ulusal programından birisidir. Bu programlar derneğimizin bulunduğu her ilde, yıl içerisinde mücbir sebep olmadığı sürece yapılması ön görülen çalışmalardır. “Şehirden Çıktım Köye“ 23 Nisan haftasında günü birlik, belirli bir temada(çevre, teknoloji, sanat, vb.) şenlik havasında geçen, öğrencilerle iç içe olduğumuz onların ihtiyaçlarını karşılayabildiğimiz ölçüde destek olmayı hedefleyen bir faaliyettir. Program dezavantajlı bir köy okulunun belirlenmesi ile başlar. Belirlenen köy okulunun ihtiyaç analizi yapılır, bu genelde kütüphane, gerekli noktalarda boyama, ağaçlandırma ve bunlara benzer ihtiyaçları kapsayan analiz neticesinde bulunduğu sosyo-kültürel ortam da göz önünde alınarak yapılan yardım çalışmasıdır. Bu sayede öğrencilere unutamayacakları bir günle beraber ardımızda eksikleri tamamlanmış fırsat eşitliğine bir adım daha yaklaşmış bilgi yuvaları bırakmaktayız.
Katılım koşulu dediğimiz şey aslında genç olan bu faaliyet içerisinde olmak isteyen herkesi kapsamaktadır. Bu yönde motivasyonu olan kendini gençlik için bir şeyler yapmaya adamış herkesi bu programa dahil olmuş sayıyoruz.
Uzun bir çalışma ve emek gerektiren bu süreçte en büyük zamanı bürokratik işlemlere ve paydaş bulmaya harcıyoruz diyebilirim. Okulun bulunması noktasında ve izinler konusunda valilik, il milli eğitim, ilçe milli eğitim, belediyeler ile yürütülen görüşmeler sürece etki etmektedir. Ek olarak paydaş bulma süreci bürokratik süreçler kadar yoğun geçmektedir. Çünkü atılan her adım gönüllülük esası ile yapılmakta, maddi bir çıkar gözetilmemektedir. Bu yüzden katılımcı olacak gönüllülerinde, ihtiyaçlarını karşılayabilmeliyiz. Gönüllü olarak gelmiş arkadaşlarımızın ulaşım, yemek gibi zaruri ihtiyaçları ve daha niceleri ancak paydaşların varlığı ile mümkün hale gelmektedir. Süreç içerisinde birçok görüşme gerçekleştirmemiz hasebiyle derneğimizi ve faaliyetlerimizi tanıtma fırsatı bulmakta bu işin güzel yanlarından birisi diyebilirim.
5.Sivil toplumun çeşitli ve öncelikli alanlarında eğitim modülleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Sivil Yaşam Derneği tüm çalışmalarını Avrupa Komisyonu, Avrupa Gençlik Forumu, Gençlik ve Spor Bakanlığı gibi kuruluşların Gençlik Politikaları altında kabul ettiği 6 temel alanda ortaya koymaktadır. Bu çalışma alanlarına yönelik olarak ortaya koyduğumuz akademik danışma kurulumuz desteği ile hazırladığı eğitim modülleriyle, gençlerin ilgili çalışma alanı ve belirlenen başlıkta, hem akranları için birer eğitmen olmalarını hem de derneğimiz gönüllülerinden başlayarak akranlarını eğitmelerini sağlıyoruz. Bu eğitimler;
ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI – ÇEP
Sivil topluma yeni başlayacak gençlere gerekli vizyon ve derinliği katmayı, sivil toplum çalışmalarının hangi amaçlarla yapılması gerektiğini daha net hedeflerle ortaya koymayı amaçlayan bir sivil topluma giriş eğitimidir.
EKOLOJİK OKURYAZARLIK EĞİTİMİ,
Gençlerin çevre bilinçlerini arttırmayı, küresel sorunlara çözüm üretebilecek düzeyde bilgi sahibi olmalarını sağlamayı amaçlıyoruz.
AKTİF VATANDAŞLIK EĞİTİMİ
Aktif Vatandaşlık Eğitim Modülü ile eğitime katılacak olan katılımcıların hem kişisel hem de toplumsal konularda ihtiyaç duyduğu bilgiler için gerekli altyapıyı uygulamalı eğitim teknikleri ile birleştirerek, katılımcıların vatandaşlık ile ilgili konularda eksik noktalarının farkına varması amaçlanmaktadır.
KİŞİSEL VE MESLEKİ GELİŞİM EĞİTİMİ
Kişisel ve Mesleki Gelişim Eğitim Modülü ile eğitime katılacak olan katılımcıların hem kişisel hem de mesleki konularda ihtiyaç duyduğu bilgiler için gerekli altyapıyı, uygulamalı eğitim teknikleri ile birleştirerek sağlamayı amaçlamaktadır.
MAVİ ŞEMSİYE – SOSYAL KATILIM EĞİTİMİ
Eğitim yaygın eğitim teknikleri ve akran yaklaşımı kullanılarak gerçekleştirilmekte, gençlerin toplumsal farkındalık bilinciyle yetişen bireyler olabilmelerini sağlamayı amaçlamaktadır.
SAĞLIKLI YAŞAM EĞİTİM MODÜLÜ – SAYEM
Evde veya iş yerinde yapılabilecek basit egzersizler ve günlük yaşama uyarlanabilecek birçok temel sağlık uygulamasını öğrenmeleri ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarını hayatlarına adapte etmeleri amaçlanmaktadır.
Bütün bu eğitimler derneğimizin yetiştirdiği eğitmen kadrosuyla, gönüllülerine ücretsiz olarak verdiği eğitim modülleridir.
6.‘Yerel Gençlik Dernekleri Ağı‘ ile sivil toplum alanında kurulan iletişim ağınızın kapsamı, bu iletişim kapsamında yapılan çalışmalarını öğrenebilir miyiz?
YGDA, resmi adıyla “Hak Temelli ve Kapsayıcı Gençlik Çalışmaları için Gençlik Organizasyonlarının Güçlendirilmesi” projesi, yani “Yerel Gençlik Dernekleri Ağı” programı, gençlik derneklerini hak temelli çalışmalar konusunda güçlendirmek, onların daha kapsayıcı olmalarını sağlamak ve birbirleri ile iş birliğini artırmak için bir dizi faaliyetler yürütmek için oluşturulmuş bir programdır.
Ülkenin farklı bölgelerindeki 40 gençlik derneğinin bir araya gelerek oluşturduğu bu ağ katılımcı derneklerin deyim yerindeyse fırsat eşitliğini yaratma ülkemizdeki sivil toplum alanının güçlenmesi için atölye, eğitim, seminer ve yurtdışı projelerinin daha görünür olması ve gençlerin bunlara kolay erişebilmesi için oluşturulmuş faaliyetleri içermektedir.
Bu ağ sayesinde sivil alana yönelik farklı “iyi çalışma örnekleri” derneklerin istifadesine sunulacaktır. YGDA çalışmalarına ve üye dernek alımına devam etmektedir. Derneğimiz bu ağın kurucu üyeleri arasında yer alarak sivil alandaki sosyal sorumluluk faaliyetlerini en tepeye çıkarabilme adına katkıda bulunmaktadır.
Her yıl sisteme dahil dernekler tarafından yapılan Genel Kurul ile yıl içerisinde üye derneklerin görev dağılımı ortaya koyulmaktadır. Bu sayede gelişimin, iletişimin, beraber hareket etmenin güzel bir örneği sergilenmektedir.
7.Projeleriniz dışında genel olarak Siyamder ’e katılım için hangi şartlarda, hangi alanlarda gönüllü alımı yapılmaktadır? Sivil toplum çalışanı olarak bir kariyer imkanı sunulmakta mıdır?
Sivil Yaşam Derneği’ne katılım şartı 16-29 yaş aralığında olmaktır. Eğer bu koşulu sağlıyor ise adayımız yılın her günü açık olan, resmi internet sitemizden ve sosyal medya kanallarımızdan, gönüllü başvuru formunu doldurabilir. Doldurulan bu form neticesinde ekip arkadaşlarımız tarafından oryantasyona alınarak derneği derinlemesine tanıması sağlanmaktadır. Devamında tamamen derneğimizin resmi gönüllüsü olabilmesi için eğitim modüllerimizden olan Çekirdek Eğitim Programı’nı başarılı bir şekilde tamamlaması gerekmektedir.
Aramıza belirli bir süreçten geçerek giren gönüllümüz bundan sonrası için dernek içerisindeki konumunu kendisi belirlemektedir. İstediği faaliyetlerin içerisinde olup sadece çalışmalarda yer almak ile olmakta olabilir bu istek veya kendine, motivasyonuna uygun çalışma alanlarına yönelik faaliyetler gerçekleştiren yöneticilikte olabilir. Gönüllülük esaslı ilerleyişimizin en temel etkilerinden birisidir. Seçimini yöneticilikten yana yapan gönüllümüz artık hayatına gençlik çalışanı penceresinden bakmaktadır. Alacağı eğitimler, kendine kattığı deneyimler ve yetilerle gelecek planlarını oluşturacak, yol haritasını daha net hatlarla çizebilme imkanı bulacaktır. Dernek olarak kariyerine kesin hükümlerle etki edebileceğimiz bir kariyer imkanı sunmamakla beraber gönüllümüze “balık tutmamak, balık tutmayı öğretmek“ sözünün benzeri bir ilerleyiş sergiliyoruz. Gönüllümüzü biyografisine ekleyebileceği, onu kariyer hayatında her zaman öne çıkarabilecek meziyetlerle donatmayı hedefliyoruz.
8.Kaynak çalışmalarınıza ilişkin varsa maddi / ayni bağış vb. bilgi alabilir miyiz?
Kaynak geliştirme sivil toplum için en önemli kavramlardan biridir. Derneğimiz ifade ettiğim gibi her yönüyle gönüllülük esaslı çalışan temel ihtiyaçlarını gönüllü aidat sistemi ve ayni destekler ile karşılayan bir yapıdadır. Tabii buna ek olarak kendi kaynaklarımızdan ve kapasitemizden yola çıkarak oluşturulan ve belirli kurumların proje çağrılarına başvurarak gerekli ihtiyaçlarımızı karşılamaktayız. Bunların dışında her hangi bir iktisadi girişimimiz bulunmamaktadır.