Bugün Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı 27. yaşını kutluyor. Eğitim alanında Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sonra en kapsamlı yap olarak kendini tarif ediyor ve bugüne gelindiğinde klasik yüz yüze eğitimden dijital platformlarda yeni eğitim sahalarına kadar çocuk ve eğitim kelimeleri yan yana geldiğinde aklınıza gelebilecek her yerde TEGV var. Erişim de https://tegv.org/gonullu-ol üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor.
Röportajımızın ikinci bölümünde, TEGV Eğitim Programları müdürü Devrim Uygan ile vakfın doğum gününe de uygun olarak, gönüllü olun ya da bir yakınınızı da bu vakıf ile tanıştırın diye çağrıda bulunmak istedik. Gönüllülük başvuruları devam ederken, kendinize ya da eğitimin olanaklarından yararlanmasını istediğiniz çevrenizdeki çocukları dahil edebileceğiniz bir TEGV etkinlik noktası mutlaka var.
Ekosistemdeki tüm paydaşları kapsayacak şekilde, özellikle ebeveynler ve öğretmenler ve tabi gönüllüler ile yakından çalışarak, tüm paydaşlar ile birlikte gelişecekleri yaratıcı öğrenme ortamları yaratıyor, donanımlı çocuklar yetiştirme çabalarından asla vazgeçmiyorlar.

Eğitim Uzmanlığı
- TEGV’ i MEB’ dan sonra eğitim konusunda en büyük ağ olarak tanımlayabiliriz. Eğitim projeleriniz kaç aşamalı, kaç farklı alanda gerçekleşiyor?
İlköğretim çağındaki çocuklarımıza (6-14 yaş) Okuma, Fen, Matematik, Robotik/Dijital Kodlama, İngilizce, Sosyal Duygusal Öğrenme, Sanat, Drama, Spor alanlarında; Tasarım ve Beceri atölyeleri ile proje ve tasarım temelli içerikleri ile çocukları uzun süreli (16-20 saatlik) uzaktan ve yüz yüze eğitim programları sunuyoruz. Tüm programlarımız tamamen yeni nesil amaçlar, metotlar ve etkileşimler ile çocuğun her daim merkezde ve aktif olduğu bir tasarım ile hazırlanır. Özellikle tasarım ve beceri atölyeleri, proje tabanlı öğrenme modülü ve bilişim programlarımızda çocuklar sürdürülebilir kalkınma amaçlarına, iklim ve çevreye odaklanıyor. Yakın çevrelerinde karşılaştıkları problemleri ekip çalışması ile irdeliyor, çözüm önerilerini tasarlıyor ve prototipler oluşturuyorlar. Uzun süreli programlarımızın yanında Ekoloji, Çocuk Hakları, Toplumsal Cinsiyet, İnsan Hakları, Katılımcılık, Trafik, Hijyen ve daha birçok önemli konuya odaklanan (2 -6 saatlik) atölyelerimiz bulunuyor.
Bu eğitimlerimizin ve atölyelerimizin yanı sıra çocuklarımızın okul hayatlarında ve ödevlerinde onlara destek olmak üzere “okul destek” çalışmalarımız var. Ayrıca, gönüllülerimiz kendi uzmanlıkları ile ilgili “kulüp etkinlikleri” açabiliyorlar- satranç, enstrüman eğitimi ve bir çok sanat dalında çok farklı alanda kulüpler açılabiliyor.
2.Eğitim uzmanı kişiler nasıl çalışır? Bir STK’da ya da TEGV’ de profesyonel eğitimci olmak nedir?
TEGV Eğitim Uzmanları, TEGV’ de uzmanı olduğu konularda kendisi; uzmanlığı dışındaki konularda ise dışarıdan uzman danışmanlarla birlikte program tasarımı ve içeriğini; ölçme değerlendirme tasarımı ve araçlarını geliştirir. Programı çocuklarla birlikte uygulayacak gönüllülerin eğitim içeriklerini tasarlar ve eğitimleri organize eder. Program sahada uygulanmaya hazır olduğunda saha personelini, velileri, çocukları, öğretmenleri bilgilendirecek iletişim malzemelerini hazırlar, sahaya gerekli yönerge ve malzemeleri gönderir. Yurtiçi ve yurt dışı proje başvurularının tasarımı, uygulanması, bütçelenmesi, yürütülmesi, raporlanmasında önemli bir rol oynar. Uzmanlık alanlarından bağımsız olarak TEGV eğitim uzmanları özellikle eğitim teknolojileri, uzaktan eğitim ve dijital içerik geliştirme konusunda da oldukça yetkindirler. Sürekli kendilerini geliştirmekteler.
Eğitim uzmanlarımız, sivil toplumun hassasiyetlerini iyi bilen, gönüllü çalışmayı seven, toplumsal değerleri ve TEGV değerlerini en iyi şekilde yansıtan kişilerden oluşur.
3.Devrim Uygan’ın hikayesi, gönüllülük ile yolunun kesişmesi nasıl oldu?
Hayatım boyunca hep iyi gitmediğini gördüğüm şeyleri değiştirmek istedim. Herkes kendi gönüllülük tanımını kendisi yapar. Benim tanımım “taşın altına elini sokmak”, “sorumluluk almak” ve “tutku”; tüm yaşantım boyunca böyleydim, böyle de kalacağım. TEGV’ de görev tanımımın dışında birçok şeyi gönüllü yapıyorum, gönüllü olarak içerik geliştiriyorum, eğitmenlik yapıyorum. Mesai saatimin dışında saatlerce Türkiye’deki eğitime kafa yoruyorum. Teknoloji ve bilişimi özellikle kadınların çok iyi bilmesi gerektiğini düşünüyorum, bu alanda yüksek lisans yapıyorum. Aklımda bu alandaki gelişmeler, eğitim sistemimizde neyi daha iyi yapmamıza destek olabilir düşüncesi var.
Gönüllü Eğitimleri
4.Gönüllü olmak için nasıl eğitimler alıyoruz?
Gönüllülerimiz “Adım adım gönüllülük” sürecini takip ediyorlar. Vakıf tanıtımı, Temel Gönüllü Eğitimi, Tanışma Toplantısı, Program Gönüllü Eğitimi gibi bir öğrenme yolculuğu sunuyoruz gönüllümüze. Bütün bu süreçler dijital olarak gerçekleşebiliyor. Temel Gönüllü Eğitimini tamamlayan gönüllülerimiz kısa süreli etkinliklerimizi gerçekleştirirken, uzun süreli programlarımızı vermek isteyen gönüllülerimiz eğer uzaktan eğitim verecekse dijital bir program gönüllü eğitimi, yüz yüze bir program verecekse etkinlik noktamızda yüz yüze program gönüllü eğitimi alıyor. Öğrenme yönetim sistemimiz ile gönüllülerimiz için hem ‘TEGV Dijital‘ üzerinden dijital asenkron eğitimler sağlıyoruz, hem de farklı işbirlikleri ile kişisel ve mesleki gelişim, sürdürülebilirlik ve çevre, bilişim ve teknoloji alanında uzaktan ya da yüz yüze senkron seminerler sunuyoruz.
5.Gönüllü uzmanı ile gönüllülere hangi alanlarda destek oluyorsunuz?
Eğitim parklarımızda ve genel merkezde gönüllü uzmanlarımız, Öğrenim Birimlerimizde ise etkinlik noktası yöneticimiz gönüllülerimizin gönüllük süreçleri, gönüllü eğitimleri, dijital platform kullanımı, eğitim uygulama süreçleri, motivasyonları, şikayet ve önerileri dahil gönüllü yönetimi ve iletişimine dair tüm konularda gönüllülerimize destek oluyorlar.
6.Salgın hastalık tedbirleri altında TEGV’ in faaliyetleri, eğitim aktiviteleri nasıl geçti?
Hızla uzaktan eğitime geçtik. Tüm ana alanlarımızda uzaktan eğitime uygun tasarım ile yepyeni içerikler hazırladık. Gönüllülerimizin uzaktan eğitim yetkinliklerini geliştirdik. Alt yapımızı bu alanda kurumsal ve uyumlu bir yazılım ile geliştirdik. Kesintisiz olarak eğitimlerimize devam ettik. Eylül 2021’den itibaren üst düzey pandemi önlemleri ve %50 kapasite ile yüz yüze etkinliklerimize başladık. 2020’de yaklaşık 15 bin, 2021’de 25 bin çocuğumuzu TEGV etkinlikleri ile buluşturduk.

Eğitim Programları
7.‘Algo Dijital’ diğer kodlama eğitimleri içinde nasıl ayrışıyor?
‘Algo Dijital Bilişim Eğitim Programımız’ da kendi ürettiğimiz blok tabanlı ve zorluk derecesine göre 40 bölümden oluşan disiplinler üstü bir perspektifle hazırlanmış blok tabanlı dijital kodlama oyunumuzu kullanıyoruz. Oyunumuz hem mobil uygulama hem de offline olarak, İngilizce ve Türkçe tüm dünya çocuklarına açık. Tabi Bilişim programımızda ikili kodlamadan dijital güvenliğe, Scratch gibi yaratıcı kodlama platformlarına birçok gerekli unsur da yer alıyor. Bu programı desteklemek için iki tane de atölyemiz var. ‘Kodadım’ oyunumuz çocuklarda algoritmik düşünce becerisini, ‘Dijital Kaşifler’ kutu oyunumuz ise dijital güvenlik konusunda çocukların donanımını arttırıyor. Bilişim bilgisi ve dijital beceriler, artık okuma ve sayı becerileri kadar temel becerilerdir. Çocuklarımızın erken yaşlarda bu becerilere sahip olmasına destek olmak ana stratejilerimizdendir.
8.Eğitimler için yeni talepleri, mevcut eğitimlerin durumlarını nasıl değerlendiriliyor, ölçülüyor ve karar veriliyorsunuz?
3 yılda bir stratejik revizyon yapıyoruz. Bir yandan dünyayı etkileyen tüm fenomenler ve bunların eğitime olan yansımasına odaklanırken, diğer yandan Türkiye’nin sosyal, politik, ekonomik ve eğitim bağlamını irdeleyerek, ve paydaşlarımızla ihtiyaç analizi gerçekleştirerek stratejimizi oluşturuyoruz.
Genel bir ölçme değerlendirme kılavuzumuz var. Bu kılavuzda ölçme değerlendirme yaklaşımımız ve modelimiz bellidir. Her bir programımızı tasarlarken, ilk aşamada kısa, orta, uzun vadeli hedeflerimizi ortaya koyacak çerçevemizi hazırlıyor, ölçme değerlendirme tasarımını da yapıyoruz. Yeni programlar pilot bir uygulama ve değerlendirme raporu ile değerlendiriliyor, gerekli değişiklik ve revizyonlar gerçekleştirildikten sonra yaygın uygulamaya geçiliyor.
9.En yakın bahsedeceğimiz ya da beklediğimiz projemiz nedir?
Bu zamana kadar ana alanlarımızdan “Uzaktan sanat eğitim programı” mız yoktu bir tek. Şu an onun üzerinde çalışıyoruz. İçinde çocuklarımızı dijital sanatla tanıştıracak etkinlikler olsun istiyoruz. Bunun dışında İş sağlığı ve güvenliği odağında çalışmalar yürüten TİSK ve TİSK Mikrocerrahi Vakfı (TİSK MCV) işbirliğinde “Geleceğin Meslekleri” ve “İşte Güvenli Gelecek” adında iki tane dijital içerik geliştiriyoruz, hem videosu hem de içeriği en kısa zamanda çocuklarımızla buluşacak.
10.TEGV in eğitim için hedefleri ve bundan sonrasına dair son cümleniz ne olur?
TEGV’ in bu üç yıllık eğitim stratejisinin odağında çevre, bilişim, sosyal duygusal öğrenme ve çocuk hakları var. Ekosistemdeki tüm paydaşları kapsayacak şekilde, özellikle ebeveynler ve öğretmenlerimizle ve gönüllülerimizle yakından çalışarak, tüm paydaşlarımıza birlikte gelişecekleri yaratıcı öğrenme ortamları yaratacak; donanımlı çocuklar yetiştirmeye gayret edeceğiz.