“Bugün Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sonra en kapsamlı eğitim çalışmalarını yürüten sivil toplum kuruluşu biziz ve bu hedef elbette uzun yıllara dayanıyor.
Hayalimiz bütün çocukların aynı eğitim seviyesine aynı şartlar ile ulaşabilmeleri. Her geçen gün daha fazla kişi nitelikli eğitime ulaşmak adına bizimle birlikte hareket ediyor. TEGV’ e gelinmesini istiyorlar.
Yakın dönemde nitelikli yetişmiş insanların önemini çok daha yakından anlamış, görmüş olduk. Bu insanların toplumu nerelere taşıyabileceğini ya da ilerleyen teknolojinin nasıl gerisinde kalabileceğimizi anladığımız bir dönem yaşadık. Bu sebeple bir çocuk ile değişimin Türkiye adına gelişim olduğunu her zaman söylemeye devam edeceğiz.”
Yeni yıla Türkiye’de bugüne kadar en umut dolu projelere imza atmış sivil toplum kuruluşlarından biri ile başlamak ve önceki yılı kapattığımız gibi yine umut dolu bir açılış yapmak istedik.
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ile röportaj serimizin ilkini TEGV İş Geliştirme Müdürü İpek URALCAN ile gerçekleştirdik. Bu yılın da ilk yayını olarak sizlerle paylaşıyoruz. Bu süreçte bize TEGV Kaynak Geliştirme Uzmanı İnci Damla ÇİYAN’ ın değerli katkılarını için de öncelikli olarak teşekkürlerimizi iletmek isteriz.
Bugüne kadar adını en az bir kez duymuş olduğunuz bir kurumun çalışmalarını detaylı öğrenmek, bir STK ‘da gönüllü, çalışan ya da eğitim gören olarak her paydaşın nasıl bir yol izleneceğini görmek ve elbette TEGV’ in inanılmaz kahramanları ile tanışmak için sizleri bu röportaj serimizi takip etmeye davet ediyoruz.
‘Sosyal Sorumluluk Haberleri’ olarak biz herkese kendi hikayesinin kahramanı olma fırsatını bulacağı ve sağlık dolu güzel bir 2022 yılı diliyoruz.
TEGV ve Kahramanlarımızın Hikayesi
1.TEGV kaç yılında, kimin tarafından kuruldu? Şu an kaç ilde ve toplam kaç birimde faaliyetleri devam ediyor?
23.01.1995 yılında Suna Kıraç önderliğinde iş insanları ve akademisyenlerin bir araya gelmesi ile kuruldu. Bugün 26. yılımızı tamamlamak üzereyiz.
Amaç ilköğretim çağındaki çocuklara nitelikli eğitim desteği vermek. Bugüne kadar üç milyona yakın çocuğumuza katkımız ve doksan bin gönüllümüz oldu. Tüm etkinliklerimizi gönüllüler vasıtasıyla veriyoruz. 22 ilde 57 etkinlik noktasında varız. Bu etkinlik noktalarının 8’i eğitim parkı, 18’ i Ateşböceği ismini verdiğimiz tır dorsesinden etkinlik noktasına dönüştürülen mobil etkinlik noktalarımız. Geriye kalanlar da öğrenim birimlerimiz.
Öğrenim birimleri daha ufak binalar ve senelik 1.200 – 1.500 kişi kapasiteli.
Ateşböcekleri için de MEB(Milli Eğitim Bakanlığı) ile protokolümüz çerçevesinde okullar bizimle irtibata geçiyor. Sabit olarak destek veremediğimiz illere Ateşböceği ile gidiyoruz, okulun bahçesinde konuşlanıp tüm çocuklar ile etkinlikleri tamamladığında başka bir okula geçiş yapıyor.
2.Toplam kaç Kurumsal çalışanı ve kayıtlı kaç gönüllüsü var?
Mavi yakalılar dahil 200 kişinin üstünde çalışan ve senede 9.000 kişiye kadar artan gönüllü sayımız oluyor. Bazen yoğun talep oluyor ve başka dönemlere aktardığımız oluyor. Elbette hem mutlu olduğumuz hem de gönüllü operasyonlar altında sıkı takip ettiğimiz bir süreç söz konusu. Gönüllülerimize gerekli tüm eğitimleri sağlıyoruz ve şu an bu eğitimleri de çevrimiçi platformlarda devam ettiriyoruz. Bu anlamda dünyanın her yerinden gönüllü olmak isteyenlere kapımızı açık.
3.İpek Uralcan olarak sizin gönüllülük, sivil toplum ve tabi ki TEGV ile yolunuz nasıl kesişti?
Esasında lise hayatımdan beri değişik konularda gönüllü olarak çalıştım. 2017 senesinde profesyonel iş hayatıma bazı ailevi nedenlerle ara verip biraz dinlenmek istedim. 2 sene kadar bir süre danışmanlık yaptım. Sonrasında kendimi iş hayatına tekrar hazır hissettiğimde artık bir STK için çalışmak istediğimi fark ettim. Yaklaşık 30 senelik iş deneyimimi ve network’ umu bir STK için kullanmaya karar verdim. O sırada TEGV’ de bir pozisyon açıldığını duydum ve başvurdum. Uzun bir iş görüşme süreci sonrasında 2019 yılının başında TEGV’ de çalışmaya başladım.
Kaynak Geliştirme Faaliyetleri
4.TEGV geniş bir etki ağına sahip, bilinen en köklü ve kurumsal sivil toplum kuruluşlarından biri. Hangi alanlarda kaynak sağlanıyor?
Tüm kaynaklarımız bağışlardan oluşuyor. Bağışlarımız bireysel ve kurumsal olarak iki türlü oluyor. Ayrıca ayni bağışlar da mümkün oluyor.
5.İlk akla gelen kaynak elde etme yöntemi bağışlar. Kaç türlü nakdi bağış yapılabiliyor?
Bireysel bağışlar, 3353’e gönderilen kısa mesajlar ile toplanan bağışlar, bireysel katkılar, düzenli bağışlar, hemen her özel gün için tasarlanmış sertifikalarımızın satın alınması ile elde edilen bağışlar diyerek çeşitleniyor.
Bir adet sertifika bir çocuğumuzun bir yıllık eğitim giderlerini karşılamaktadır. Bu bedel 2022 yılı için 240 TL. Yani ayda 20 TL’ lik bir bütçe ile bir çocuğun bir yıllık eğitim gideri karşılanabilmektedir. Burada ki 1 yıllık gider ile TEGV’ de bir çocuğun bir yıl boyunca yer aldığı zaman ihtiyaç duyulan tutara karşılık oluşan masraf tanımlanmaktadır.
Ayrıca TEGV Dükkan üzerinden ürünler satın alarak bağışta bulunabilir.
Kurumsal bağışçılarımız da yine sertifikalar ile bize katkılarını iletebiliyorlar. Toplu sertifikalar alıp hediye olarak çalışanları ile paylaşıyorlar. TEGV Dükkan ile kurumsal ürünlerimizden satın alabiliyorlar. Yeni yıl ürünleri ya da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü gibi özel günler için çeşitli kurumsal ürünler burada bağışçılarımız tarafından değerlendiriliyor. Genellikle ya bir etkinliğimizin sahiplenilmesi ya da bir etkinlik noktamızın işletmesinin sahiplenilmesi, kurumların kendi yapılarına, bulundukları sektörlere özel kısa süreli eğitim programları düzenlenmesi şeklinde organizasyon planları da söz konusu olabiliyor.
Yeni Dünya Tablet Bağışı projemizde olduğu gibi bireysel ya da kurumsal bağışçılarımız ile buluşabiliyoruz. Bu konudan görüşmemizin devamında ayrıca detaylı bahsetmek isteriz.
‘Fonzip’ uygulaması altında açılan kampanyalar ile örneğin doğum günü hediyeniz yerine sevenlerinizden TEGV’ e bağış yapılmasının teşvik edilmesini sağlayabiliyorsunuz. Yakın zamanda Kuzey Kore’ deki bir şarkıcının Türkiye fanları, kendisinin doğum gününe özel ‘Fonzip’ ile TEGV’ e bağışta bulundular. Akademisyenler sosyal medya üzerinden yaptıkları sohbet ya da oturumlarda katılım için ‘Fonzip’ üzerinden bağış şartı getirebiliyorlar. Yeni medya kanallarında kısa mesaj gönderimi ile bağış yönlendirici faaliyetlere yönelik devam eden çalışmalarımız da var. Bir de ayni bağışlarımız var. Örneğin etkinlik noktalarımıza temizlik ve kırtasiye malzemeleri temin ediliyor ya da dergiler boş kalan sayfalarını ilgili dönemde bizim kullanımımıza açabiliyorlar.
Bağış Maratonları
6.Maratonların ilk çıkışı ve TEGV’ in yardım koşusu kavramı ile ilk buluşması nasıl oldu? Bu maratonlar yılda kaç kez oluyor? Adım Adım ile ortak çalışmanız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Adım Adım’ ın kuruluşu 2008, TEGV olarak bizler de 2009 ‘Runatolia’ koşusundan bu yana iyilik peşinde koşuyoruz. Bugüne kadar 90.000’den fazla çocuğumuzun eğitim giderleri maratonlar aracılığıyla toplanan bağışlar ile karşılandı.
Bir yıl içerisindeki maratonların sayısı da artıyor. En yakın zamanda Antalya’ da Mart 2022’de ‘Runtalya’ maratonu düzenlenecek. Buradan tüm takipçilerimize, şimdiden mart ayı için hazırlanmalarını tavsiye ederiz. Yarı maratonlar, yerel bazı maratonlar vb. etkinlikler de düzenlenmektedir. Bu süreç bizim için de tüm yıl devam eden adeta bir ‘bağış maratonları maratonuna’ dönüşmekte ve bize kaynak anlamında önemli katkı sağlamaktadır. 2022 yılında da yeni noktalarda maratonların düzenlenmesini ve kampanyalarımızı başlatmayı umuyoruz.
Önceki maratonlarda, en çok yakın zamanda salgın dönemi ile değişik tecrübeler yaşadık.
2020 yılı Şubat ayı sonunda ‘Runatolia’ koşusu ile salgın sürecinin hemen başında fiziki olarak koşumuzu gerçekleştirdik.
Aynı yıl İstanbul maratonu sanal olarak düzenlendi ve bu maratonda o zamana kadar gerçekleşen en yüksek bağış miktarına ulaştık. Bu koşunun gerçekleştirildiği tarihte sosyal medya üzerinden canlı yayın başlatıp tüm koşucularımız ile ortak hareket etme hissiyatını vereceğimiz bir iletişim çalışmamız oldu. Mardin’den İstanbul Boğazı’na tüm koşucularımız ile 3 saat boyunca eş zamanlı koşu keyfini yaşadık.
Bugüne kadar hibrit olarak devam ettirilen bir süreci hep birlikte yaşıyoruz. Son İstanbul maratonu da aynı şekilde hibrit sürdürüldü. Sanal koşularda yurtiçinden yurtdışına tüm koşucularımızla, köprü üzerinde de İstanbul’daki koşucularımızla yer aldık. Bu maratonda yeni bir rekora tüm destekçilerimizle birlikte imza attık. TEGV olarak ilk defa bir kampanya ile 1 milyon bağış barajını aştık. Destekçilerimiz ve vakfımız adına çok gururluyuz.
7.Maratonlarda, sadece vakıf yararına koşanlara bağış yaparak mı kaynak katkısı sağlayabiliyoruz? Başka hangi yollar ile destek olmak mümkün?
Maraton, bağış yapmak dışında da katılım sağlayan bir evren. STK’ ların bilinirliğinin arttığı, insanların iyilik için ortak hareket ettiği kuvvetli bir oluşum. En ufak bir bağış dahi damlaya damlaya göl olmasını sağlıyor. İnsanların ortak bir amaçla bir araya gelmesi, basında kuvvetli bir yer ediniyor, günlerce kamuoyu oluşturuyor. TEGV’ in bilinirliğinin artması anlamında da önemli bir etkinlik oluyor. İsmimizi gören dönüp adımızı internette arıyor.
Bugün dahi Türkiye’ deki gönüllülük kavramı henüz yeterli desteği ve anlamının karşılığını bulamıyor. Kurumsal ya da bireysel koşucularımız ile bunun önüne geçmeyi, iyiliği paylaşmanın, gönüllük kavramının yaygınlaşmasını sağlamayı umuyoruz. Türkiye’de çok fazla STK var ve aralarında çok iyi işlere imza alanlar var mutlaka. Ama hepsi sadece bağışlar ile ayakta duruyor. Kurumsal sosyal sorumluluk çalışmaları adeta birer ajans ortaklığına dönüşüyor ve profesyonel kurumsal sosyal sorumluluk destekleri olarak hayat buluyor.
Türkiye dışında birçok firmadan ortak çalışmalar yürütmeleri için bir STK ile çalışma zorunluluğu ortaya konuyor. Öğrenciler STK deneyimleri ile ilk iş başvurularında bir adım öne çıkabiliyorlar. Yurtdışı öğrenim fırsatlarında da STK deneyimi sahibi olmak öğrencilerden istenen önemli özellikler arasında yer alıyor. Türk şirketlerinde de hızlı bir bilinçlenme ivmesi söz konusu.
TEGV Dükkan ile Alışveriş ve Diğer Projeler
8.‘TEGV Dükkan’ ne zamandır kullanımda? Ürünler hakkında bilgi alabilir miyiz?
TEGV Dükkan 20.05.2021 tarihinde açıldı ama uzun soluklu bir projemizdi. Bu tarihten önce de bazı e ticaret şirketleri vasıtasıyla satışlarımız vardı ama TEGV Dükkan sadece bize ait bir e-ticaret sitesi. Ürün yelpazemiz de her geçen gün artıyor. Çok büyük bütçeler gerekmeden herkesin birbirine hem hediye vereceği hem de bu hediye ile karşı taraf adına bir iyiliğe vesile olduğunuzun mesajını ileten bir sistem. Mumlardan, bardaklara, oyuncaklardan, kırtasiye ürünlerine gittikçe genişleyen bir yelpazemiz var.
Nikah ya da babyshower ürünleri gibi çeşitlerimiz de artıyor. Tam anlamıyla iyilik ekosistemi kuran bir iktisadi işletme.
Kurumsal kataloglarımız da özel günlerde yüzümüzü güldüren ürünlerimizden. TEGV Dükkan web sitemiz dışında yer alan, ‘Izygo!’ destekli bir çalışma. Kredi kartı ile ödeme olanağı da yer alıyor ve bu tercih edilebilirliğini arttırıyor.
Tedarikçilerimiz, ürünlere duyulan ihtiyaçlarına göre seçtiğimiz firmalar ya da yerel üreticilerden, aynı zamanda gönüllümüz de olan küçük büyük işletmelerden oluşabiliyor. En önemli unsur tabi ki zamanında tedarik sağlanması ve sistemin zamanında çalışması.
9.Elektronik atık bağışı da uzun süredir devam eden bir kampanyanız. Kısaca bilgi alabilir miyiz? Belirli bir süre mi için mi devam edecek?
‘Atma Bağışla’ kampanyamız 2017 yılı sonuna doğru başladı ve bugüne kadar yaklaşık 250 tondan fazla elektronik atık toplayarak, 4.000 çocuğumuzun eğitim giderleri bu kampanya sayesinde karşılandı. Kurumlar işin içinde daha fazla yer almaya başladıkça büyümeye devam ediyor.
Evlerimizde, şirketlerde büyüyen elektronik atıklar, bireysel çabalarla, PTT vasıtasıyla ya da kurumların bizimle irtibata geçmesi ile toplanıyor. Ruhsatlı geri dönüşüm tesislerinde dönüştürülerek TEGV yararına gelir elde ediliyor. Aynı zamanda elektronik atıkların çevreye vereceği potansiyel zararında önüne geçilmiş oluyor.
Kurumlara biriktirme kutuları temin ediyor ve bu kutular dolduğu zaman alınmasını yine biz sağlıyoruz. TÜBISAD(Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği) ile ortak yürüttüğümüz bir çalışmamız. Ruhsatlı uygun bir araç gelip bu atıkları topluyor ya da PTT ile özel bir kod numaramız vasıtasıyla göndericiye hiçbir ücret ödetmeden atıkların e-atık merkezlerine ulaşması sağlanıyor.
10.Görüşmemiz başında kısa bir bilgi almıştık ama ‘Yeni Dünya Projesi’ ile işbirliğiniz ve hedefleri konusunda biraz daha konuşmak isteriz.
Salgından önce senede 200.000 çocuğa 9.000 gönüllümüz ile ulaşıyorduk. Salgın döneminde etkinlik noktalarının tamamını kapattık.
Yurt dışında Google.org tarafından desteklenen INCO Education Accelator adlı bir kurumdan aldığımız fon ve mentorluk ile tüm etkinliklerimizi çevrimiçine taşıdık. Daha sonra baktık ki her çocuğumuzun çevrimiçi eğitim için yeterli malzemesi, elektronik cihazı yok. Burada Eski Arçelikliler Derneği ile Yeni Dünya projemize başladık. 400 tablet bağışı hedefi ile yola çıktık ama bugün 4.000’i aşan tablet bağışımız var. İkinci ve dördüncü sınıf arası, köy okulunda ya da merkez ilçelerde ama dezavantajlı bölgelerdeki çocuklara tablet temin edilmesini kapsayan bir çalışma. Tüm tabletleri, Zoom ve AlgoDijital oyunumuzun uygulamaları yüklenmiş bir şekilde teslim ediyoruz. Devamlılığı olan ve daha da büyümesini, ilerlemesini umut ettiğimiz bir kampanya.
10.2021 itibariyle etkinlik noktalarını açmaya başladık ama hibrit yapıyı devam ettiriyoruz. Okullar tablet ihtiyaçları için bizimle irtibata geçiyorlar, biz de destek oluyoruz.
Çocuğumuzun evinde internet bağlantısı olması şartı var elbette. Kendi olanakları ile bu sorunu çözen aileler, destekçiler oldu. Örneğin Mardin’de kendileri internet bağlantısını sağlayan bir köyümüz vardı. Yine Şanlıurfa merkeze 120 km., Suriye sınıra 4 km. uzaklıktaki Çiçek köyümüzde bugün tabletlerimiz ile çocuklarımız TEGV okula destek programlarından yararlanıyor.
Şu an salgın önlemleri koşulları hala belli ölçüde devam ettiği için planlamamızı da tablet bağış kampanyamızı devam ettirecek şekilde yapıyoruz.
11.Bir sivil toplum kuruluşunda CRM(Müşteri İlişkileri Yönetimi) ne ifade eder? Bu yaklaşımda TEGV’ in paydaşı kimdir?
‘CRM Projemiz’ (müşteri ilişkileri yönetimi) uzun soluklu ve hala devam eden bir çalışma. Avrupa Birliği’ inden aldığımız bir fonla destekli ilerliyoruz ve ciddi bir maliyet gerektiriyor. SEV (Sağlık Eğitim Vakfı) ve KUSİF(Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu) ile ortak yürütüyoruz. 2021 Mart ayında başladık, 2022 yılı Nisan ayında bitirmeyi planlıyoruz. Bağışçılar, destek verdiğimiz çocuklar, onların ebeveynleri ve gönüllülerimiz de paydaşlarımızın içinde.
12.Bir sivil toplum kuruluşunun içinde böyle bir kurumsal yapı olması, iştirakçilerine, paydaşlarına güven veriyor olmalı. ? TEGV bu süreci nasıl yönetiyor?
CRM programımınız bize katkısı bağışçılarımıza, gönüllülerimize çocuklara ilişkin veri toplamak ve bölümlendirme yaparak onları daha iyi tanımak, düzenli iletişim halinde olabilmek olacak.
Bu çalışma sahip olduğumuz veri tabanına bir sistem getiriyor ve bağışların artması, çocuklarımız TEGV’ den ayrıldıklarından sonra ilerideki hayatlarında irtibatımızı korumak ve gönüllülerimiz ile daha güçlü iletişim sağlamak adına önemli adımlar atılmasına olanak sağlıyor. TEGV bugüne kadar üç milyona yakın çocuğa destek sağladı ve onların TEGV sonrası hayatlarını da görmek istiyoruz. Çocuklarımızın çoğu üniversitede okudukları dönemde TEGV gönüllüsü oluyorlar. İş hayatında girdiklerinde de çalıştıkları kurumlarda bir sosyal sorumluluk projesi yapılacak ise bizimle irtibata geçiyorlar. Bu program sayesinde düzenli ve daha etkin bir etkileşim sağlamayı hedefliyor ve Nisan ayını dört gözle bekliyoruz.
Yarın için ne var?
13.Manifestosundan yola çıkarak, bir sivil toplum kuruluşu olarak Türkiye’ nin eğitim sistemine ilişkin hayali ve bugün için hedefi nedir?
TEGV’ in vizyonu her çocuğun ulaşabileceği bir eğitim STK’ sı olmak.
Bugün MEB’ den sonra en kapsamlı eğitim çalışmalarını yürüten STK biziz ve bu hedef elbette uzun yıllara dayanıyor. Nüfus her geçen gün arttıkça ve Türkiye’ de özellikle çocuk oranının yüksekliğini göz önünde bulundurdukça bizim için yürüyecek uzun bir yol var.
Hayalimiz bütün çocukların aynı eğitim seviyesine aynı şartlar ile ulaşabilmeleri. Fenden, matematiğe, kodlamadan sanata toplam 6 ana etkinlik ve çeşitli kısa süreli etkinlikler ile sürdürülebilir bir destek sistemi oluşturmak için çalışıyoruz. Kız çocuklarını anneleri bize getirmek istiyor ve her geçen gün daha fazla kişi nitelikli eğitime ulaşmak adına bizimle birlikte hareket ediyor. TEGV’ e gelinmesini istiyorlar.
14.Kurumsal İletişim faaliyetleri alanında özel firmalar ya da yerel yönetimler ile geçtiğimiz yıl içerisindeki en çok ses getiren çalışmalarını öğrenebilir miyiz?
Bütün projelerimizi ayrı ayrı seviyorum elbette. 2021 kendi şartları içinde çok iyi geçti.
Hiçbir çocuğumuz hastalanmadan, etkinlik noktalarımızı düzenli olarak açmaya başladık. Dört mevsim projemiz ile bu yıl da Harran da pamuk işçisi, Ünye, Sakarya Karasu’ da fındık işçisi ailelerin çocuklarına Ateşböcekleri ile destek olduk. Tablet projemiz bugün çevrimiçine eğitimler için büyük destek oldu.
Çocuklarımız etkinlik noktalarımız kapalıyken dahi bizden ayrı oldukları hissine kapılmadan eğitim desteği almaya devam etti. Dijital süreçlerin yürütülmesi de 2021 yılı içerisinde çok önemliydi.
Benim gözümde TEGV in tüm projeleri çok önemli çünkü hepsi bir çocuğun hayatını değiştirmek, bir adım öteye taşıyabilmek adına yapılıyor.
Bir diğer çalışmamız ‘TEGV Evde’ dergimiz ile salgın döneminde çocuklara evlerinden daha fazla ulaşabildik.
Yakın dönemde nitelikli yetişmiş insanların önemini çok daha yakından anlamış, görmüş olduk. Bu insanların toplumu nerelere taşıyabileceğini ya da ilerleyen teknolojinin nasıl gerisinde kalabileceğimizi anladığımız bir dönem yaşadık. Bu sebeple bir çocuk ile değişimin Türkiye adına gelişim olduğunu her zaman söylemeye devam edeceğiz.