Okullar açılıyor. Gündemimiz yeniden gerçekte olması gerektiği noktaya ‘eğitime’ geliyor. Özellikle fırsat eşitliğinin sağlanması, sadece Türkiye içinde değil dünya gündeminin paralelinde bir öğrenim imkanı sağlanabilmesi inkar edilemez bir zorunluluk. Teknolojinin elbette tarihin en hızlı seyrinde ilerlemesi, her mesleğin mutlaka bir noktada teknolojik bir çözüm ile kesişir noktaya gelmesi, günlük hayatımızda bile ister salgın hastalık döneminde ister öncesinde yerini gittikçe sağlamlaştırdığını gün gün nasıl büyüyen bir güç olduğunu görüyoruz, deneyimliyoruz.
Bu eğitim – öğretim dönemi son 2 yılda olduğu gibi yine öncesine hiç benzemeyen, kendine has kuralları olacak gibi görünen yeni bir dönem. Öğrencilerin 1,5 yılı aşan bir çevrimiçi deneyimi, uzun kapanma dönemleri ve salgın hastalık korkusunu öğrenerek geldikleri bu noktada bugün yeniden ümit ederek ve 2020 öncesi yüz yüze iletişim kurulan dönemlere dönüş yapabilmek için çalışılacak. İşte bize bu umudu aşılayan kurumlardan biri de Kodluyoruz.org.
Çalışmalarına şahsi olarak hem gönüllü hem de takipçisi olarak tanık olduğum, fırsat buldukça parçası olmaya gayret ettiğim bir sivil toplum faaliyeti. Kodluyoruz, evinde internet bağlantısı olan ama bir yönlendirmeye ihtiyaç duyan ya da daha kapsamlı bilgi edinmek isteyen öğrencilere çeşitli ve her biri birbirinden değerli alanlarda yardımcı oluyor.
Bu hafta Kodluyoruz.org’un çalışmalarını bu kurumun aynı zamanda çalışanı da olan 4 kahramanı; Program Direktörü Gizem Uygun, Dijital Okuryazarlık Programları Yöneticisi Ecem Çolak, Eğitim Uzmanı Zeynep Begümhan Okyay ve Topluluk Yönetimi Uzmanı Gizem Aşıcı ile röportaj gerçekleştirdik. Gelin ‘ağacı yaşken nasıl eğdiğimizi’ onlardan öğrenelim.
Türkiye’nin genç iş gücü potansiyelini düşündüğümüzde sizden hem güncel rakamları hem de teknoloji eğitimi alanında nerede olduğumuzu öğrenebilir miyiz?
Endüstri 4.0 döneminin de etkisiyle teknoloji -özellikle yazılım- alanına olan ilgi ve ihtiyaç da günden güne artmakta. Kodluyoruz, Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyor diyebiliriz. Hem sektörün ihtiyaçlarını göz önünde bulunduruyoruz hem de öğrencilerimizin eksiklerini belirleyip onları sektöre hazırlıyoruz. Tamamını ücretsiz bir şekilde hayata geçiriyoruz ve böylece Kodluyoruz yazılım sektöründe istihdamı hızlandıran bir rol oynuyor diyebiliriz.
Geçtiğimiz 4,5 yılda 20’den fazla şehirde 100’den fazla bootcamp ile 2000’den fazla mezuna ulaştık. Bunun yanında Kodluyoruz Jr ile 7500’den fazla ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisine ulaştık diyebiliriz. Başarılı bir şekilde mezun olan öğrencilerimizin %60’ı mezun olduktan sonraki 3 ay içerisinde iş bulabiliyor. Şu an Discord sunucumuzda 11.500’den fazla üyemizle Türkiye’nin en büyük yazılım topluluklarından birine sahibiz. Amacımız Türkiye’de yazılım alanına ilgili duyan her bir kişiye dokunabilmek ve hayatını değiştirebilmek.
Kodluyoruz’a özel proje ve faaliyetler
Hangi yaş grubunda hangi projelerinizi uygulayacağınızı nasıl planlıyorsunuz?
Tüm programlarımız ve projelerimizde Kodluyoruz olarak önceliğimiz öğrencilerimizin ihtiyaçları. Bu ihtiyaçları anlayabilmek için 11.500’den fazla katılımcımızın olduğu Kodluyoruz topluluğunu sürekli olarak dinliyoruz ve onların ihtiyaçlarına ve isteklerine göre programlar ve projeler oluşturuyoruz. Bunun yanında, istihdama katılmaya hazır olan öğrencilerimiz için olan programlarımız için, 250’den fazla şirketin bulunduğu ağımızdan sürekli olarak öğrenerek sektörün ihtiyaçlarını tespit ediyor ve programlarımızı bu ihtiyaçları karşılayacak şekilde geliştiriyoruz.
İlkokul, ortaokul ve lise seviyesindeki öğrencilerimiz için Kodluyoruz Junior ekibimiz çalışıyor. Burada yaptığımız projeler:
– BSH Ev Aletleri ile fabrikadaki proje: BSH Türkiye ile beraber yürüttüğümüz Makers of Tomorrow – Geleceği Kodlayanlarprojesi kapsamında Türkiye’de bir fabrika kampüsü içindeki ilk Makers Lab alanını oluşturduk. Burada her yıl Tekirdağ genelinden 1000 öğrenci ve onların öğretmenleri ile algoritma, kodlama, 3 boyutlu tasarım, elektronik, robotik ve mobil uygulama geliştirme eğitimleri düzenliyoruz. 2017 Aralık’tan bu yana 3.000’e yakın öğrenci ve 100’den fazla öğretmen ile eğitimler yaptık.
– BSH ile pandemi ile çevrimiçine dönen eğitimler: Pandemi ile beraber MakersOfTomorrow çevrimiçi eğitim sitesini kurarak algoritma, kodlama ve elektronik eğitimlerimizi çevrimiçi ortama taşıdık. Kardeş Okul projesini başlatarak 25 ilde 47 okuldan 650’den fazla öğrenci ile de çevrimiçi olarak bir araya geldik.
– EMpower ile yaptığımız proje: EMpower’ın desteği ile İstanbul’daki meslek liselerinde okuyan bilişim bölümü öğrencilerine yapay zekaya giriş eğitimleri verdik. Pandemi ile beraber bu eğitimi çevrimiçi ortama taşıyarak herkesin erişimine açtık. Mayıs 2019’dan bu yana 3.500’e yakın öğrenci ve 500’e yakın öğretmen ile eğitimler yaptık. Şimdi ise eğitimlerimize web ve oyun geliştirme alanlarını da ekleyerek öncelik yine lise öğrencileri olmak üzere herkesin erişimine açacağız. Bu proje ile bir sene içerisinde 1800 öncelikli olarak lise öğrencileri olmak üzere 15-24 yaş arası tüm gençlerin eğitimleri tamamlamalarını sağlamayı hedefliyoruz. İçerikler tamamen Türkçe ve ücretsiz.
18 yaşın üzerindeki öğrencilerimiz için ise programlarımız şu şekilde:
– Bootcamp’ler: Yerli ve yabancı birçok farklı kurum partnerliğinde gerçekleştirilen Kodluyoruz Bootcamp’lerini katılmaya hak kazanan katılımcılarımız ve sektörde kendini geliştirmiş ve tecrübelerini paylaşmak isteyen eğitmenlerimizi önceden hazırlanmış bir müfredat ve tasarlanmış ödevler desteğiyle bir araya getirdiğimiz yoğun içerikli kurslar olarak özetleyebiliriz. Bootcamp’lerimizin temel hedefi sektörde çalışmaya hazır yetkinlikte mezunlar vermek olduğundan ders süreçleri eğitmen eşliğinde işlenen dersler ve ödevler dışında katılımcıların bireysel çalışmaları, toplulukla iletişimleri, Patika.dev üzerindeki çevrimiçi dersler ve asistanlarımızın katkılarıyla desteklenmektedir. Süreci başarıyla tamamlayarak mezun olmaya hak kazanan öğrencilerimize ise partner şirketlerimize çeşitli yönlendirmeler yaparak istihdam desteği sağlamaktayız.
– Çevrimiçi dersler: 2020 yılında Harvard Üniversitesi’nin David Malan tarafından verilen efsanevi bilgisayar bilimleri dersi Computer Science 50 (CS50)’i dünyanın farklı şehirlerinden 100’den fazla gönüllüyle Türkçe’ye çevirdik ve Türkiye’deki herkesin erişimine ücretsiz açtık. Bugün 30.000’den fazla kişi CS50xKodluyoruz dersini ücretsiz ve Türkçe dublajlı – altyazılı seçenekleriyle dersleri almaya devam ediyor.
– Kodla Dönüştürelim: 2021 yılının başında Microsoft işbirliğiyle “Kodla Dönüştürelim” projesini başlattık. Projedeki amacımız yazılım sektöründe kariyer sahibi olmak isteyen gençlere işe yerleşim odaklı, topluluk ve mentor destekli, ücretsiz, çevrimiçi ve tamamen Türkçe bir eğitim sağlamak. Projemizde içeriklerimiz için yazılım alanında işe yerleşim odaklı çevrimiçi içerikler üreten Patika.dev ile çalışıyoruz. Gençlere ihtiyaçları olan topluluk desteğini ise Kodluyoruz’un son 4 yıl içerisinde büyüttüğü, 11.000 kişiden fazla üyesi olan Kodluyoruz topluluğu ve yetiştirdiğimiz mentorler ile sağlıyoruz.– Discord üzerindeki etkinliklerimiz: Kodluyoruz topluluğu olarak kapımız yazılıma ilgi duyan herkese açık. Kodluyoruz topluluğu sadece bootcamp mezunlarından oluşmuyor, isteyen herkes bir şekilde topluluk içinde rol edinebilir. Kodluyoruz’a dahil olmak isteyenler bootcamp mezunu, bootcamp asistanı, challenger (çalışma grubu katılımcısı), mentor ve sosyal rollerine sahip olabilirler. Kendi bildiklerini toplulukla paylaşmak ve yardımcı olmak çok önemli, bu sebeple topluluk içinde bize gönüllü olarak destek olan arkadaşlarımız için özel etkinlikler, soft skill eğitimleri ve birebir koçluk desteği de sağlıyoruz.
– Discord üzerindeki etkinliklerimiz: Kodluyoruz topluluğu olarak kapımız yazılıma ilgi duyan herkese açık. Kodluyoruz topluluğu sadece bootcamp mezunlarından oluşmuyor, isteyen herkes bir şekilde topluluk içinde rol edinebilir. Kodluyoruz’a dahil olmak isteyenler bootcamp mezunu, bootcamp asistanı, challenger (çalışma grubu katılımcısı), mentor ve sosyal rollerine sahip olabilirler. Kendi bildiklerini toplulukla paylaşmak ve yardımcı olmak çok önemli, bu sebeple topluluk içinde bize gönüllü olarak destek olan arkadaşlarımız için özel etkinlikler, soft skill eğitimleri ve birebir koçluk desteği de sağlıyoruz.
Kodla Dönüştürelim en taze projelerinizden. Ortaklık kurduğunuz isimler ve hedefledikleriniz umut verici, Matrix göndermesi yapılan tanıtımı da çok keyifli. Proje şu an ne aşamada ve en yakın hangi tarihte nasıl meyveler almayı planlıyorsunuz?
Kodluyoruz olarak gerek gerçekleştirdiğimiz bootcampler ve etkinlikler gerekse de oluşturduğumuz kaynaklarla her zaman hedefimiz yazılım alanına ilgi duyan gençlerin ihtiyaçlarını karşılamak oldu.
Bootcamp’lerden kabul alamayan adaylarımızın en büyük problemlerinden biri olan yazılıma dair temellerinin olmaması sorununu nasıl çözebileceğimiz üzerine düşündük. Bunun yanında çok fazla “Yazılıma başlamak istiyorum ama nereden başlayacağımı ve nasıl yapacağımı bilmiyorum, ne yapmalıyım?” sorusunu alıyorduk. Bunun üzerine detaylarını bir önceki soruda anlattığımız Kodla Dönüştürelim projesini başlattık. Şu an 60.000 kişi eğitimlere devam ediyor, +100 mentorümüz ile öğrencilerimiz çalışmalarına devam ediyor. 2021 yılının sonuna kadar 150.000 genci yazılım alanındaki eğitimlerine başlatmayı, 200 mentor yetiştirmeyi ve 4000 genci yazılım alanında işe yerleştirmeyi hedefliyoruz.
BootCamp’leri tam bir akademi olarak isimlendiriyorsunuz ve kuvvetli bir disiplin içerdiği anlaşılıyor. Hedefi ve bugüne kadar elde ettiklerinizi duymak isteriz.
Süreç boyunca birçok güzel başarı hikayesi ile karşılaşıyoruz, Kodluyoruz ekibi olarak öğrencilerimizin hayallerini gerçekleştirdiğini görmek bizi çok mutlu ediyor. Özellikle -yazılım alanında kadın sayısının nispeten daha az olması sebebiyle- kadın öğrencilerimizin hikayeleri bizi oldukça etkiliyor. Gelecek nesillere rol model olmaları açısından çok önemli görüyoruz.
İlk hayata geçirdiğimiz bootcamp’lerden birine katılan kadın öğrencilerimizden biri birkaç yıl sonra yeni bootcamp’lerimizde eğitmen olarak rol almıştı. Kodluyoruz topluluğunda görmek istediğimiz şey tam olarak bu, öğrencilerimizin Kodluyoruz’dan edindikleri tecrübeleri yeni Kodluyoruz öğrencileriyle paylaşması, gelip eğitmen olması bizim için oldukça önemli, gerçekten doğru yolda olduğumuzu görebiliyor ve hissedebiliyoruz.
BootCamp ile biraz daha devam etmek isterim. Oldukça kapsamlı olduğu görülüyor ama eğitim süresi, içeriği ve çıktıları konusunda daha fazla ayrıntı öğrenebilir miyiz?
Bootcamp’lerimizi hazırlık, bootcamp ve işe yerleştirme adımlarından oluşacak şekilde genel olarak 3’e ayırabiliriz. Eğitimlerin süresi ve içeriği hazırlık aşamasında sektörün ihtiyaçları ve bu ihtiyaçları sağlayabileceğimiz en efektif sürenin planlanmasıyla belirleniyor.
Bootcamp içeriklerimiz Front-End, Back-End, Mobil ve oyun geliştirme gibi birçok başlık altındaki farklı programlama dilini ve ‘framework’ü’ kapsıyor. Hangi bootcamp’in içeriğinin hangi alanda olacağı ise partnerlerimizden gelen talepler ve sektörün ihtiyaçlarıyla şekilleniyor. Ardından Kodluyoruz eğitmenlerimizden ilgili alanlardaki eğitmenlerimize ulaşarak eğitimin süresi ve içeriğini netleştiriyoruz. Bu noktada net bir süre vermek mümkün olmasa da bootcamplerin ders aşamasının 5-7 hafta arasında sürdüğünü söyleyebiliriz. Bootcamp içeriği ise mezunlarımızın bir junior developer olacak seviyeye gelmesini hedefi temelde olacak şekilde hazırlanmakta ve tüm bootcamplerimizde eğitmenlerimizin derslerinin yanında öğrencilerimizie Patika.dev platformundaki içeriklerden yararlanmaları için yönlendirmeler yapıyoruz. Burada amacımız öğrencilerin eksiklerini tamamlayıp sağlam bir altyapı ile mezun olabilmeleri. Bootcamp’e katılmaya hak kazanan öğrencilerimiz derslere katılmanın yanında ofis saatleri ve ödevleriyle de oldukça yoğun bir eğitim programının içine dahil oluyorlar. Ödevler ve özellikle bootcamp sonunda yaptıkları projeler ile, hem alandaki pratikliklerini ve tecrübelerini hem de GitHub profillerini ve özgeçmişlerini güçlendirmiş, takımla çalışma dinamiğine hakim ve sektörün güncel beklentilerinin farkında öğrencilerimizi mezun ediyoruz. Bootcamp esnasında eğitmen ve asistanlarımızın tecrübelerini paylaşmalarının yanında sektörde çalışan mezunlarımız ve öğrencilerimizi de bir araya getirerek akıllarındaki soru işaretlerini gidermek için çabalıyoruz.
Genel olarak özetlemek gerekirse, yazılım alanında kariyerine başlama noktasındaki adaylarımızdan teknik test ve mülakat gibi aşamaları başarıyla tamamlayanların dahil olduğu bootcamp sürecimizde hem teknik hem de soft-skills anlamında sektöre girmeye hazır mezunlar vermeyi hedefliyoruz.
Gönüllüler ile çalışmalar
Kodluyoruz ‘Toplulukta Rol Sistemi’ gönüllüler ile ilerlenen, organizasyon dışındaki isimleri size katılmaya çağıran bir çalışmanız. Bu sistemde nasıl ilerliyorsunuz? Bugün sizi duyup gönüllü olmak isteyen bir kişi için sıfırdan nasıl bir yol çizebilir, nasıl rehberlik edebiliriz?
Kodluyoruz topluluğu olarak kapımız yazılıma ilgi duyan herkese açık! Her zaman önemsediğimiz ve uyguladığımız iki ilkemiz var: yardımlaşmak ve paylaşmak. Kodluyoruz topluluğu sadece bootcamp mezunlarından oluşmuyor, isteyen herkes bir şekilde topluluk içinde rol edinebilir. Kendi bildiklerini toplulukla paylaşmak ve yardımcı olmak çok önemli, bu sebeple topluluk içinde bize gönüllü olarak destek olan arkadaşlarımız için özel etkinlikler ve birebir koçluk desteği de sağlıyoruz.
Peki Kodluyoruz’a katılarak ne gibi rollere nasıl sahip olabilirsiniz, onu da şöyle açıklayalım:
– Bootcamp’lerimize dahil olarak Mezunlar Kulübü’ne katılabilirsiniz. Böylece mezun rolünü alabilirsiniz.
– Bootcamp asistanı olarak bootcamp sürecinde ilerleyen arkadaşlarımıza gönüllü olarak destek olabilirsiniz.
– Düzenlediğimiz çalışma grupları ve challenge’lara katılarak challenger rolü alabilirsiniz, challenge’lara katılmak için herhangi bir kriterimiz yok, isteyen herkes çalışma gruplarına dahil olarak çalışmalarına başlayabilir.
– Düzenlediğimiz çalışma grupları ve challenge’larda ilerleyen arkadaşlarımıza yardım ederek mentor olabilirsiniz, bildiklerinizi toplulukla paylaşabilirsiniz.
– Sadece Discord sunucumuza gelerek yazılım dünyasında neler olup bittiğini takip edebilir, sorularınızı sorabilir, düzenlediğimiz herkese açık etkinliklere katılabilir ve bahsi geçen rolleri almak için çalışmalara başlayabilirsiniz!
Bir parçası olmaktan mutlu olduğum‚ Kodluyoruz Jr.‘ için hem çalışmaları hem de bu zamana kadar toplam kaç kişiye nasıl bir katma değer sağlandığını duymak isteriz?
Kodluyoruz Jr. olarak 8-18 yaş grubu çocukları ve gençleri teknoloji okuryazarlığı ile tanıştırmak için temel kodlamadan yapay zekaya kadar birçok alanda atölyeler düzenliyoruz. Bu amaç doğrultusunda hayata geçirdiğimiz iki ana projemiz var.
Birincisi BSH Türkiye ile beraber yürüttüğümüz Makers of Tomorrow – Geleceği Kodlayanlar projesi. Bu proje kapsamında Türkiye’de bir fabrika kampüsü içindeki ilk Makers Lab alanını oluşturduk. Burada her yıl Tekirdağ genelinden 1000 öğrenci ve onların öğretmenleri ile algoritma, kodlama, 3 boyutlu tasarım, elektronik, robotik ve mobil uygulama geliştirme eğitimleri düzenliyoruz. Ayrıca pandemi ile beraber makersoftomorrow. çevrimiçi eğitim sitesini kurarak algoritma, kodlama ve elektronik eğitimlerimizi çevrimiçi ortama taşıdık. Kardeş Okul projesini başlatarak 25 ilde 47 okuldan öğrenciler ile de çevrimiçi olarak bir araya geldik.
İkinci ana projemiz ise EMpower Foundation desteği ile yürüttüğümüz Liseliler Yapay Zeka ile Tanışıyor projesi. Bu projede ise İstanbul’daki meslek liselerinde okuyan bilişim bölümü öğrencilerine yapay zekaya giriş eğitimleri verdik. Pandemi ile beraber bu eğitimi çevrimiçi ortama taşıyarak herkesin erişimine açtık. Şimdi ise eğitimlerimize web ve oyun geliştirme alanlarını da ekleyerek öncelik yine lise öğrencileri olmak üzere herkesin erişimine açacağız.
Ayrıca diğer STK’lar ve şirketlerin sosyal sorumluluk departmanlarıyla beraber de ihtiyaca göre çocuklara yönelik atölyeler düzenliyoruz.
Tüm bu eğitimler kapsamında 2017’den bu yana yüz yüze veya çevrimiçi olarak yaklaşık 7.500 çocuğa ve gence ulaştık.
Uzaktan Eğitimde de Kodluyoruz
Son olarak okulların da açılmaya başladığı bu dönemi düşünerek çevrimiçi eğitimlere pandemi dönemi ile mi geçiş yaptınız yoksa zaten var mıydı? Eğer pandemi ile geçiş oldu ise bu çok geniş kapsamlı bir eğitim/hizmet değişikliği olduğu için veliler,öğrenciler, kurum çalışanlarınız ve gönüllüleriniz ile kolaylığı ya da zorluğunu nasıl anlatırsınız? 2021 eğitim-öğretim hayatı itibariyle geleceği nasıl olur?
İstanbul’daki meslek liseleri ile yaptığımız Liseliler Yapay Zeka ile Tanışıyor projemize farklı illerden ve farklı statüdeki liseden başvurular alıyorduk. Bu nedenle çevrimiçi bir eğitim hazırlayarak ulaşamadığımız öğrencilerin kendi kendilerine öğrenebilecekleri bir ortam yaratma girişimimiz vardı. Pandemi nedeniyle çalışmalarımızı öne çektik.
Tekirdağ’daki Geleceği Kodlayanlar projemizde ise pandemi sonrası çocuklar için neler yapabiliriz diyerek makersoftomorrow.online ve Kardeş Okul projelerini hayata geçirdik. Mart-Eylül 2020 arası içerik geliştirme süreciyle geçti. Eylül sonrası ise çevrimiçi eğitimlere başladık.
Eğitimlerimizi çevrimiçi ortama taşırken başlarda tabi ki zorluklar yaşadık. Kurumlar, veliler, öğrenciler; kısacası herkes için çok yeni olan bu duruma geçişte başlarda adaptasyon ve iletişim sorunları olması kaçınılmazdı. Bu sebeple il/ilçe MEM’ler ve Bölge Kalkınma Ajansları aracılığıyla okullarla iletişim kurarak daha fazla okula ve öğrenciye ulaşmayı hedefledik. Kolay olan yanı ise kodlama gibi çevrimiçi çevrimiçi uygun eğitimler verdiğimiz için başka kurumlara göre çevrimiçine geçişimiz biraz daha hızlı oldu. Yeni eğitim öğretim yılında Tekirdağ’daki Makers Lab’ımızda yüz yüze eğitimlerimize tekrar başlamayı umut ediyoruz. Bir yandan da farklı şehirlerdeki öğrencilerimizle çevrimiçi olarak bir araya gelmeye devam edeceğiz.